This is madness, no it’s play-off final

Några av de bästa matcher jag har sett är bland annat Semifinalen i svenska cupen 2009 mellan AIK – BK Häcken , sen självklart den där matchen i Istanbul 2005 men nu även play-off finalen 2011 mellan Reading och Swansea. En av världens största matcher som lockar över 85 000 till Wembley. En match som alla i League Championship helst slipper spela men ändå så gärna vill vina. En match som inte uppmärksammas ett dugg i Sverige.

Man brukar säga att man inte kan spela sig upp till Premier League utan måste kriga sig upp. Swansea har under säsongen hållt på att bevisa motsatsen.

Reading var nära på att sätta in den i första anfallet men med mycket sparkar och slag löste sig situationen. Då började ‘Swans’ rulla bollen. Och man trodde att det var Barca som stannat kvar på Wembley 2 nätter och bytt tröjor. Men ‘Royals’ ville ta sig upp och började kriga, det var hårda tacklingar och mycket kort, en typisk Championship-match. Men det blev för mycket, 5 – 6 bra slagna passar och bollen var i Readings straffområde när Griffin sparkade ner Scott Sinclare, solklar straff. Straffen tog Sinclare själv hand om och 1 – 0 efter 20 minuter. Reading pressade på medans de svartvita sjöng på Wembleys norra kurva. Och Reading pressade på bra… i 30 sekunder. Snabb omställning, en djupledsboll till Fabio Borini, snett inåt bakåt till Sinclare och 2 – 0 i den 21:a minuten. Nu var det tufft för Royals och Dobbie satte 3 – 0 precis innan paus såg det kört ut.

Reading hade haft lite halv-chanser i första halvlek, till exempel en nick precis utanför och nåra inlägg som var centimeter ifrån en blå skalle. Eftersom Swans ägde spelet längs marken så var Reading tvungna att börja använda huvet. Hörna på närmsta stolpen i 49 minuten, Swansea spelaren Allen sist på bollen och helt plötsligt tändes hoppet igen.        I England spelar det nästan ingen roll hur mycket sämre man var i första, nya 45 minuter och nya tag.

Reading vann hörnstatistiken med 16 – 1 och det märktes att det var hörnor man tränat på. I 57:e minuten nådde Mills högst och vi hade 3 – 2 och spänning igen.

Swanseas finlir från den första halvleken var bortblåst och nu var det bara kaos. Readings anfallare Hunt var bara en Swansea fot ifrån att kvitera efter en retur på ett stolpskott i 61:a minuten. I 20 minuter var det två lag som krigade framåt och när Fabio Borini får en djupledspass, en touch med vänstern och sedan blir hockeytacklad av… Griffin så tystnade sångerna i den södra kurvan. Sinclare kunde fullborda sitt hattrick och Swansea, som spelade i division 4 för 8 år sedan blir det första laget från Wales i Premier League.