Serie (mil)A(no)

Vi är framme vid Serie A nu. Just nu jobbar jag på dagis med skrikande, gråtande, gnällande, jobbiga, men ändå roliga, fascinerande och vackra barn. Ungefär som Italiens högsta liga. Det är tomma läktare och spelare som fokuserar mer på att rulla i straffområdet än att rulla boll. Det som är mest fascinerande med Serie A och spelet utanför fotbollen. Hur det finns människor som verkligen brinner för sporten, tillexempel Napolis sportchef Riccardo Bigon som ställde sig mitt i Napolis kurva för att visa att han var en vanlig supporter han med. Men åren går och nu finns det egentligen bara två lag som på riktigt slåss om titeln, båda lagen från Milano.

Om vi börjar med Inter, ett lag som gick från mästare till förlorare till bäst i världen till förlorare. Hur gick detta till? Jo om vi ska göra en lång historie kort. På 60 talet så ägdes klubben av Moratti den äldre, en man som var blåsvart ner till rötterna. Han hade ett mästarlag och van dessutom titel efter titel. När inte Moratti kunde leda en storklubb längre så fick hans son ärva ansvaret. Massimo Moratti antog utmaningen och tänkte väl ”hur svårt kan det vara?”. Tydligen väldigt svårt. 2005 så hade inte laget vunnit sen 89, Massimo Moratti hade inte vunnit en ända gång, hans tränare Roberto Mancini hotade om att avgå och Moratti var redan på väg att sälja klubben men ville ändå stanna säsongen ut, så tog säsongen slut och Moratti satt i sitt feta hus och tittade på TV när dom berättat att de avslöjat 5 klubbar för mutningsskandal och fusk, därav Milan och Juventus. Juventus som veckan innan lyft bucklan blev degraderade till Serie B och av med titeln. Milan blev av med 30 poäng (som sedan blev 26), detta betydde att för första gången någonsin så hade han vunnit en titel. Han firade med att öppna en flaska champange med den ända som var i huset, en städerska.

Säsongen efteråt så hade han självförtroende, värvade Zlatan och Viera från Juventusoch dessutom målmedvtne retstickan Crespo. Mancini stannade kvar också. Med Juve ute ur bilden och Milan på -13 redan innan säsongen började sp var det bara för de blåsvarta att jogga hem titeln. Säsongen efter var båda rivalerna tillbaka men då hade Inter ett sådant försprång med trupp, Mancini lämnade men då kallades arbetslösa portugisen José Mourinho in. Laget vann 3 år i rad med Mourinho och dessutom Champions League 2010. När ”Mou” lämnade så tappade många av spelarna glädjen. Det var som om det sprang fram till Benitez och skrek ”Du är inte våran riktiga pappa!!”

Milan mådde som bäst när Calciopolli-skandalen avslöjades och det satte hårt på spelarna som såklart inte hade en aning om vad som hänt över skrivbord och telefon. 2006 skulle det vara tvungna att vinna 5 matcher som Inter samtidigt förlorat, att ta in 13 poäng är svårt. Medans Inter bara reste sig så såg det ut som att Milan stannade till och slogs om Champions League-platsen snarare än Scudetton. Dom ”Gamla” utbrända brassestjärnorna Ronaldo och Ronaldinho värvades in, Beckham kom på lån och Klas Jan Huntelaar drog på sig en rödsvart tröja. Det behövdes förändring, men det kunde inte ske för ens Inter blev sämmre. Så hände det ju, Real knycke Mourinho och Inters trupp tappade glädjen. Då gjorde milan en Rocky. Stog och tog slag hela matchen så motståndaren blev trött, då jävlar slog dom! In kom nya stjärntränaren Max Allegri, Boateng, Zlatan och Robinho. Senare också Cassano och vam Bommel. Inget blod skulle spillas, nu skulle de vinna. Sagt och gjort.

Inter har nu sin tredje tränare på ett år och om rykterna stämmer så försvinner även Eto’o och Sneijder. Medans Milan bara växer. Men ännu har inte inter blivit av med några stora spelare och det var väldigt jämnt i supercupfinalen där BlåSvart hade hela första men RödSvart briljerade i andra.

Napoli kom trea förra året men måste nu även koncentrera sig på Champions League, matcherna mot Inter, Milan och Juventus blir väldigt avgörande om de ska ha en chans. Juventus är inte alls vad de var förut. De behöver en yngre trupp och en ny spelidé innan det kommer vinna igen. Offra 3- 4 år på ett ordentligt lagbygge. Udenese har blivit av med Alexis Sanchez och även utan honom så skulle det vara svårt att ta sig uppåt. Lazio hjorde en bra säsong 10/11 men det blir svårt att överprestera det, tyske stjärnan Klose förstärker men det får kriga och kanske nå CL-kval.

Milan vinner i slutändan. Napoli avancerar från sin grupp i CL, Inter är där Juve är nu om 2 år.