I Danmark…

…så är det okej för 16-åringar att köpa starköl, de har en stadsdel där det är lagligt med canabis och de har byggt ett nöjesfält av lego. Dock så är det olagligt att gå mot röd gubbe eller sälja snus, de har inte ens ett vettigt kollektivtrafik-system. Men förutom det… vad skiljer sig från Sverige och Danmark? Svensk och Dansk fotboll? Förutom de två placeringarna på FIFAs world rank?

När man är i stora fotbollsstäder som Barcelona eller London så ser man tecken av fotboll överallt, de lokala lagen är de ända lagen som får visas, jag trodde att det skulle vara detsamma med Köpenhamn, enligt alla fotbollsexperter så är FCK Danmarks stolthet. Ingen dum tanke, de gjorde så att SAS-ligan är topp 10 i världen nu och de har även en direktplats till nästa års Champions League, Köpenhamnarna borde bära deras lejon närmast hjärtat hela tiden, men det förvånade mig att det inte var sanningen. Det första jag såg när jag kom fram till Centralen var en man med Messi-tröja. Det jag fann roligt med det var att mannen var 3 gånger så stor som Messi och Leo själv hade kunnat tälta i tröjan. Och ju längre tiden gick så såg jag fler och fler fotbollströjor… det var 3 Man United, en Chelsea med Essiens namn på ryggen, en liten kille i Marängerns färger, en St Pauli i Kristiania, två med Danska landslaget och kanske 50 med Barcelona – Messi. Barn som vuxna. Ingenstans fans FCK, inte ens ett litet armband. Hur kommer det här sig? Visst, Barca vann Champions League… men jag tror inte att röttblått är de vanligaste färgerna i Kazan? På två matcher gjorde Messi 3 mål mot FCK. Har dom glömt att det till och med var närmare att vinna över Barca än vad United var i finalen? Eller skäms dom?

FCK kommer inte lyckas lika bra nästa säsong, deras tränare har redan lämnat och två av deras backar också. Fler är på väg bort. Dansmarks bästa spelare kan sitta och gissa på publiksiffran på Emerates tillsammans med Almunia på Arsenals matcher. Vad har hänt med landet som vann EM -92? Fick fylle-dansken alla andra Danskar att inse att fotboll bara är roligt när det går bra? Och när det inte spelas… vad är då vitsen att bry sig? Om inte Bendtner länar Arsenal under sommaren så lär det inte bli någon EM fest för de röe, de behöver honom i form då.

Medans vi i norr tittar uppåt så känns det som att våra grannar i söder hoppar neråt. Om de inte når EM så tror jag att den där färdiga CL-platsen bara blir tillfällig. Visst att deras liga är bättre än våran? Men Allsvenskan är bättre än ligan i Uruguay eller Australien så nog kan vi i Sverige gå om Danmark på rankingen tills 2012!