Hjärtlöst och fegt

Emanuel Adebayor är en spelare med mycket historia. Togo är inte inte det rikaste landet på denna jord, och att växa upp i Togo är inte det lättaste och när man får reda på att man ska flytta till Frankrike måste det vara en stor lättnad.

Adebayor var 15 när han började spela i Metz ungdomslag, det bor mycket afrikaner i Frankrike, men det är inte vanligt att en så ung kille har så pass stor talang. Efter bara att halvår fick han spela med spelare som var upp emot sex år äldre i b-laget, och 10 insatser där så blev det spel för A-laget, och där började han leverera. En sässong som startspelare och då snappade Monaco upp honom, Arséne Wengers före detta klubb. Även om Wénger inte längre var tränare i franska ligan så behöll han koplingen till sitt hemland, något vi sett mycket av i hans värvningar på senare dar. Adebayors nya hemstad blev London.

I London gav det stor succé, en (hyfsat lättflirtat) Arsenal-publik började älska honom, han snittade på 0,45 mål per match men van fortfarande ingenting. Dock pratade Adebayor mycket om framtiden, framtida Arsenal som skulle göra allt för att vinna titlar. Ett ungt Arsenal som fostrade sina unga och skulle ge resultat.

Men vad hände? Jo, ett annat lag ville också vinna titlar, och visst hade de en av världens bästa ungdomsakademier men också väldigt mycket pengar. Från London till Manchester, allt rött blev till blått. När sedan Arsenal kom på besök till Stadium of Manchester City så gjorde Adebayor mål och firade genom att glida fram till Arsenal-klacken och visade upp den blå tröjan, det kan vara det dumaste Adebayor gjort.

Under julen säsongen 2009 så hände något som skakade fotbollsvärlden. Medans Togos landslag med sin världsstjärna i spetsen var på väg till Afrikanska Mästerskapen i Angola så blev de utsatta för ett terror-attentat, bussen blev beskjuten och en ledare dog. Det är otroligt att alla som var på bussen fortfarande spelar, men efter attentatet så har det bara gått utför i Adebayors karriär. Snålt med speltid i City, därefter utlånad till Real som inte ville köpa loss honom och nu utlånad till Tottenham. I helgen kom det som många hade väntat på, Spurs möte mot Arsenal.

Vi alla visste att det skulle sjungas nidramsor om Adebayor, men ingen kunde ana det som hände. På svenska läktare kallas ofta domare, spelare och tränare för ‘hora’, Arsenal-fansen sjöng ”Det borde varit du, skjuten till döds i Angola, det borde varit du.”

Att ens komma på tanken, en spelare som har gjort över 100 matcher och runt 50 mål för Arsenal får något sådant sjunget för sig av sina gamla fans, fans som han gav väldigt mycket till.Jag hoppas FA eller FIFA tar tag i det här, det är svårt att veta vilka som sjöng, men eftersom det hördes väl och länge så måste flertalet sjungit. Min åsikt är att man stoppar Arsenal-fansen från att åka på bortamatcher.