He’s winning

Då var det avgjort i Italien också. Milan står som segrare efter en säsong som varigt… Italiensk? Och han har gjort det igen, Zlatan med stort Z har vunnit ännu en titel.

Det började med att han lämnade Malmö som Allsvenskans dyraste genom tiderna (och är än så länge det fortfarande) och gick till Ajax som deras dyraste investering (se förra parentesen). Han spelade 74 matcher för Ajax och gjorde 35 mål, vann ligan alla åren.

Efter att Zlatan förnedrat en hel nation i EM så var det självklart att just ett Italienskt lag skulle köpa honom. Med pompa och ståt reste han till Turin och erövrade alperna. Han spelade 69 matcher för de Svart-Vit-Randiga och hann med att göra 23 mål, raka av sig håret, få sitt hus genomsökt, vinna ligan båda åren, bli av med titlarna (dock räknas det som att han vunnit dom) och bli nerflyttad i Serie B.

När Juventus blev nedflyttade så blev det även massflykt. Bland annat Viera och Zlatan gick till numera storsatsande Inter. Inter hade ny tränare, ny ägare, nytt anfallspar i form av Zlatan och Crespo och skulle få en ny plats i svenska hjärtan. Zlatan spelade totalt 88 matcher i Inter och gjorde 57 mål. Han vann ligan, cupen, han blev skyttekung men han vann aldrig Champions League. Trots att han var världens bäst betalda spelare så flyttade Zlatan väster ut…

Till Katalonien och FC Barcelona. Över 40 000 var på plats och hyllade honom när han presenterades, 300 kvadratmeters bilder sattes upp runt om i staden på honom och han blev målskytt i sina fem första matcher. Innan El Clasico så var det en stor bild på Zlatan på framsidan av tidningarna i Katalonien och dessutom kommer han in och avgör. Men något hände under vintern. Något vi inte lär få reda på så länge han spelar, något mellan honom och filosofen Josep Guardiola. Zlatan fick sitta på bänken och dessutom blev Barcelona utslagna av Inter i semin. En Zlatan som inte trivs är en sur Zlatan, en sur Zlatan är en dyr Zlatan. Dock han Zlatan spela 29 matcher och göra 16 mål (Barcas nästbästa målskytt) och Barca vann så klart La Liga med nytt poängrekord. Men trots det så…

Går Zlatan till Milan, lokalkonkurenter till Inter. Han går ner i lön och han gick för en summa som var betydligt mindre än den han gick från Inter till Barca med. Dock blir han hyllad som en hjälte och man ser att han är glad, trots allt har han ju vunnit matchen mot Guardiola. I början av säsongen är han så bra som han alltid varit på hösten. Men Milan gör som alla andra lag tidigare gjort, kör slut på Zlatan på hösten. Nu kanske ni tänker ‘men vafan, Gomez, Drogba, Ronaldo och Snejder kör ju alla matcher och blir inte slutkörda?’ Men tänk så här. Alla lag Zlatan kommit till så har han varit största stjärnan. Media ger honom inte en ledig stund och all press är på honom. Dessutom bygger alla lag hela sitt spel på att spela på Zlatan. Långa bollar på Zlatan så det blir mål. Alla lag har gjort så förutom Barca och den relationen funkade ju inte. Nu fick Zlatan det jobbigt på våren men likt förbaskat så hade han redan avgjort på hösten och Zlatan kan hänga upp en till medalj på väggen.

Det blev 29 matcher och 14 mål den här säsongen men det lär bli mer i framtiden. han vill ju desutom ”Vinna den där jävla Champions”