Den röda jätten går och lägger sig

England är världens bästa liga. Alltid lag med mot slutet av Champions League och förra året även ett lag i Final i Europa League. Det ända som är större i England är sex och skvaller. Därför trivs de bäst när de även lyckas slå ihop allting till en och samma kaka.

När det stod klart att Carlo Anchelotti blir sparkad från Chelsea så valde Sportbladet att lägga ut en omröstnig. ”Vilket lag har varit årets största besvikelse?”

Jag vet inte om det hade med artikeln ovan att göra men över 50% svarade Chelsea. Chelsea öppnade fantastiskt och sedan gick ini en svacka. Dock var de nära på att fullborda tidernas vändning. Ohotad andra plats i Ligan. Ut i kvarten i Champions League mot United, som nu är i final. Inte som säsongen innan, men definitivt ingen katastrof?

Bakom Chelsea som årets besvikelse så kom Arsenal. Det är förstårligt. Eftersom de avslutade värdelöst. Men det är ju som när man summerar året på nyårsafton. Man minns inte de filmer man såg i Januari eller de böcker man läste i Mars. Arsenal sprang brevid United nästan hela vägen. Samir Nasri växte fram till en gigant. Sagna sprang som han aldig sprungit förr och Wilshare klev in i en främmande position och erövrade den totalt. Ingen kommer längre ihåg Toulalan nu när man sett Jack Wilshare. Arsenal vann över Barca i första åttondelen och hotade dom ändå på Camp Nou, trots 95 – 5 i bollinnehav. Det som sabbade för två lag som gick bra var Carling Cup. Arsenal snubblade på mållinjen och gick ner i någon slags depression. Birmingham fick en rejäl baksmälla och åkte ur. Arsenal var som Arsenal är. Roliga att titta på men de kommer inte vinna några titlar för ens de köper världsstjärnor och fixar sig en ny tränare.

Sen Sunderland, Sunderland som nosade på topplaceringarna sålde sin ända bra målskytt utan att det var i ekonomisk kris och sedan sjönk som en sten skrevs det ingenting om i svenska tidningar. Dom fanns inte ens som ett alternativ.

United, Chelsea och City gick direkt till Champions League. Arsenal får spela direkt play-off match. Tottenham spelar Europa-League tillsammans med Fullham som knep Faireplay-platsen och Birmingham som vann Carling Cup. Eftersom City direkt kvalificerade sig för Champions League så övervägs det om Stoke ska få någon plats dom också.

Var det inte någon som saknades? Ett lag som varit de största i världen i stort sett hela tiden? Ett lag som fram tills den här säsongen vunnit flest ligatitlar? Liverpool kommer inte få spela utanför England i en tävlingsmatch nästa säsong, de fick 13% i Sportbladets undersökning.