C-upporters

Det finns olika sätt för ett fotbollslag att erövra snacket om går på folks läppar.

Först så har vi de lagen som har blivit stora tack vare skicklighet. Några av världens bästa fotbollslag vet alla vilka dom är, Manchester United, FC Barcelona, AC Milan och Bayern München, oavsett om man föredrar en film på ettan före Fotbollskanalen Europa eller om man har alla olika Viasat-utbud. Lag som har vunnit titlar. Lag som har haft stora stjärnor. Lag som har pengar.

Sen har vi de lagen som ändå blivit stora fast de aldrig spelat i Champions League eller kan värva spelare för 500 miljoner som ändå aldrig gör mål. Vi har Röda stjärnan i serbien, Bocca Juniors i Argentina och Millwall i England. Varför är dessa lag så kända? När var sist Millwall spelade Premier League och hur många har sett en match i Serbian SuperLiga på TV?

De har blivit stora för att de är fruktade, de har sina s.k C-Supportrar, hulliganfirmor. Tidningarna skriker att det är skandaler, hundratals pers slogs utanför arenan, supportergrupper bråkade inne på arenan och att poliser har varit tvungen att sära på folkmassor. Detta har aldrig gjort mig något, och det är ovanligt att “civila” drabbas. Adrenalinet man får när man känner hatet från motståndarnas supportrar, när man kan känna sig fruktad, och ärligt talat skulle jag som spelare bli taggad till tusen när man ser och hör den vilda matchen på läktarna. Att klubbar får böta för bengaler inne på arenan har jag alltid tyckt varit fånit. Men de som hände i Södertälje, det kan man inte blunda för.

Hur tänkte människan som höll i ‘smällaren’ (som aftonbladet kallar det). Antingen smällde han av den för att förbättra stämningen… eller så kastar han den i huvet på domaren. Att skada en supporter blundar förbundet för, men när det gäller en domare, spelare eller… målvaktstränare, då ÄR det allvarligt. Böter, spel inför tomma läktare eller poängavdrag. Allt är acceptabelt. Men det bästa borde vara att stänga av de “supportrar” som gör detta. Varför jag för första gången skriver “supportrar” är för att det är första gången på länge i Sverige som detta inte tjänar till något. Spelarna blir inte glada och de riktiga supportrarna blir hånade.

Translate to swedish: Support – Stöd

På vilket sett ger man sitt lag stöd genom att göra linjedomaren döv?

Pfft.

//Love