Besten Liga der Welt

Milan, Italiens kanske bästa lag ska möta Cesena. En vanlig ligamatch på San Siro, den stora omtalade arenan San Siro, ett fotbollspalats. Och Italienarna som tydligen andas fotboll kommer få se en riktigt bra match. Förutsättningarna är perfekta. Vanligt medelhavsväder – perfekt fotbollsväder. Matchen är som vanligt, som vanlig Italiensk fotboll är. Matchen innehåller mängder av misstag, lagen håller bollen max 2 minuter var och… läktarna är fulla som en nykterist i Saudi Arabien. Hur kommer det sig?  Varför är det inte mer än 30 000 där när ett av världens bästa lag spelar? Det är inte bara Milan, ta vilket lag som helst, Roma… Olympiastadion ser ödslig ut. Juventus… spelar det fortfarande i Serie B? Fattar Italienarna att deras fotboll är tråkig? Filmningar (Undra varför det är minst 3 straffar i varje omgång), misstag och dom ändå målen är på Fasta Situationer. Det finns en anledning varför vi svenskar tittar på Serie A och det är för att se Zlatan spela. Vilka gröt högst när Zlatan blev avstängd? TV4 eller Milan? Och folk tycker det är konstigt att Serie A nu bara ligger på fjärde plats på UEFAs ranking, nedpedade av…..

BUNDESLIGA. Slå på Eurosport 2 klockan 15.00 en helg och du sitter bänkad i två timmar. Det är den nya fotbollen som spelas av det nya fotbollsspelarna inför den gamla publiken. Borusia Dortmund blev i helgen tyska mästare och fick fira inför sin fantastiska hemmapublik på Westfallenstadion.

Alla vill se BVB spela. En halv miljon har ansökt om biljett till sista matchen då de ska lyfta Bucklan (eller tallrik som dom har i Tyskland). Av de ca 500 000 som ansökt lottar de ut de sista 20 000 biljetterna. 50 000 har årskort och ca 8000 platser ska bortalaget ha. 8000. Smaka lite på det, 8000 är mer än vad Djurgården snittade på förra året. Hur kommer det då sig att Tyskland har så fantastisk publik? För det är inte bara BVB som har såhär fullt, på i stort sett varenda match i Bundesliga och på Berlinderbyt i 2. Bundesliga var det 73 ooo på Olympiastadion, på VM finalen 2006 var det 69 000.

BVB har näst bäst publiksnitt i världen efter Barcelona, och då får man tänka på att Camp Nou tar in 99 000, nästan 20 000 mer än Bourosia. Bayern München, Shalke 04 och Hamburger SV var också med på topp 10 listan och inget av lagen var med och slogs om Guldet.

Om Italienarna inte går på matcherna tror jag inte att det är för att det är dålig fotboll. Älskar man sitt lag så går man på matcherna i ur och skur. jag tror bara Italienarna har tappat intresset, och/eller inte tycker det är värt pengarna. Medans fotboll bara blir dyrare och dyrare att titta på så kostar en biljett till en match i Budesliga inte mer än vad det kostar att sitta på Råsundas Västra läktare.

Med ett snabbt växande landslag med medalj i de tre senaste mästerskapen och framgångsrikt de senaste två åren i Champions league så kan tysk fotboll ta över världen. Intresset finns, resurserna finns och framför allt… publiken finns!