30-something supporters

Eftersom hela journalisteliten skriver om det så kan väl jag passa på också. Blackarmy firar 30 år.

När Järnkaminerna fyllde år så firades det med ett fullsatt Hovet samt ett mäktigt TIFO, Aftonbladet la ut en film på TIFOt senare och sen var det slut med det, DIF torskade för övrigt matchen.

Sveriges allra första organiserade supportergrupp, ‘Bajen fans’ har funnits i 40 år, Bajen Fans fick folk att börja sjunga på matcher, mer än bara Heja laget som aldrig tappar taget.  Ett kompisgäng på söder hade varit fantasifulla och la in Hammarby i den klassiska discolåten. Tjalalala tjalalala häääääj HAMMARBY! Men när firade dom sin födelsedag? Kanske man såg något på Facebook, men inte så att tidningarna skrev om det.

Är det för att Black Army är bra på att marknadsföra sig? För att alla på Aftonbladet är AIK:are? Eller helt enkelt bara för att Black Army blivit störst, och format vår supporterkultur? Robert Laul har skrivit det riktigt bra som ni hittar här.

 

Även om Bajen Fans var störst så är det AIK:s fans som har utmärkt sig, med otroliga TIFOn och mäktiga sånger så har Norra stå blivit lite som Södra läktaren på Westfalen. När AIK kvalade ut i Europa så stod det inte om laget eller om tidigare bedrifter, det stod om fansen. När AIK kom upp i Elitserien i hockey så var inte övriga glada för att en nykomling kommer upp, utan rädda för AIKs supportrar, att det skulle förstöra Hockeyn.

BA är inte hulliganer längre utan Sveriges mest ledande supporterklubb. På söndag är jag i Köpenhamn (fuck, fuck, fuck) och missar matchen mot Malmö (fuck, fuck, fuck, fuck). Men för även ickegnagare så rekomenderar jag att kolla på läktarklipp på Youtube efteråt för det kommer bli drag.